300zx set up

Nistune topics related specifically to the 6303 cpu

Moderator: Matt

Gonzo12c
Posts: 19
Joined: Sun Dec 29, 2019 3:41 am

300zx set up

Post by Gonzo12c » Tue Dec 31, 2019 6:32 pm

Hello everyone.

I’m setting up my Zed on a Nistune board and trying to get closer to a better tune than the base map before I can get to the shop for a full tune. I’m finding that I can’t use any of the newer feature pack base maps as it shows an error saying wrong one for my ECU. Details on my Zed are

1991 JDM Manual TT so have a type 2 ECU.

Looking at working through the tutorial the resize injectors seems to start at a figure of around 60k rather than the 512 I was used to before. Spec on my Zed is

Twin Z32 MAF on Selin translator (AVG mode)
2.5” Ashspec IC and I take piping
Ashspec massive ICs
58mm throttle bodies
Nismo 740cc injectors
HKS 2530 turbos
2.5”exhaust
Single AEM UEGO for now with other O2 sensor disconnected

What I’m hoping to do is to set up the Kconst to get the map running better as it seems to be quite lean at the moment. At the moment I’ve set the Kcont to 370 and injector latency to 740 but do not have the option to set the TIM it just doesn’t show up on the left. I’ve flattened out the fuel map raw values as the base fuel map is quite steep.

Thanks for the help in advance I’m learning slowly with Nistune it seems quite an easy platform to understand I just haven’t got the experience of knowing what the figure should be or look like.

Gonzo12c
Posts: 19
Joined: Sun Dec 29, 2019 3:41 am

Re: 300zx set up

Post by Gonzo12c » Thu Jan 02, 2020 8:18 am

I’ve been looking further into the setup and I’ve got a wideband hooked up. Went out to capture a log and it seems I am running rich across the board average 13.10. Would I firstly need to increase the kconst to get these figures up?

Matt
Site Admin
Posts: 8633
Joined: Sun Jan 29, 2006 1:45 am
Location: Adelaide, Australia
Contact:

Re: 300zx set up

Post by Matt » Sun Jan 05, 2020 8:40 pm

Hey been on holidays so just getting back into things.

It would be best and easiest if you were running feature pack. I load 31P0F on all USDM ECUs these days, so you must have a fairly old board? What part number displays inside Nistune when you connect (ECU ID?)

With twin Z32 in AVG mode you will have half the factory K constant with 370CC > 740CC injectors (around 144) so your TP load scales will need to be adjusted (about half) for fuel and timing

Your fuel map will end up also about half current values at top end so it doesn't go rich on boost

When you are at cruise, adjust K until about 14.7:1 and then adjust latency afterward so fix you idle

Ideally if you had feature pack with 31P0F loaded, the TIM would be halved and no load rescaling required

Gonzo12c
Posts: 19
Joined: Sun Dec 29, 2019 3:41 am

Re: 300zx set up

Post by Gonzo12c » Thu Jan 09, 2020 4:27 am

Thanks for the reply.

Let me get the board updated as it is around 2 years old now. I’ve looked at the pdf for updating it so I guess it’s just a case of opening it up and connecting.

Once I’ve done that I’ll be back with with more questions to get this set up better. 👍

Matt
Site Admin
Posts: 8633
Joined: Sun Jan 29, 2006 1:45 am
Location: Adelaide, Australia
Contact:

Re: 300zx set up

Post by Matt » Sun Jan 12, 2020 11:46 am

Board needs removal, and reflashed with base image programmer. Most distributors (or myself) have a programmer to do this. We cannot update the ECU firmware whilst the ECU is running unfortunately. Firmware has been available for about 5 years...

Gonzo12c
Posts: 19
Joined: Sun Dec 29, 2019 3:41 am

Re: 300zx set up

Post by Gonzo12c » Sun Jan 12, 2020 9:49 pm

I’ve just taken my ECU out to have a look. The ECU ID on connection is 23710-41P70 REV:14 (U).

I’ve taken a picture of the inside also as it does not look like I expected it to in the firmware update PDF.
Attachments
854DA828-6B36-4BC2-A4B4-A7EC6F88C846.jpeg
854DA828-6B36-4BC2-A4B4-A7EC6F88C846.jpeg (2.94 MiB) Viewed 696 times

Matt
Site Admin
Posts: 8633
Joined: Sun Jan 29, 2006 1:45 am
Location: Adelaide, Australia
Contact:

Re: 300zx set up

Post by Matt » Mon Jan 13, 2020 7:55 am

Yeah no part# written on the board but 41P70 can use 31P0F as a feature pack replacement

Gonzo12c
Posts: 19
Joined: Sun Dec 29, 2019 3:41 am

Re: 300zx set up

Post by Gonzo12c » Mon Jan 13, 2020 9:57 am

Ok can I update this board then? It was ordered from CZP when I bought it.

Matt
Site Admin
Posts: 8633
Joined: Sun Jan 29, 2006 1:45 am
Location: Adelaide, Australia
Contact:

Re: 300zx set up

Post by Matt » Tue Jan 14, 2020 11:59 am

Yeah get CZP to reflash it. Contact them, since they have a programmer to do the reflash

Gonzo12c
Posts: 19
Joined: Sun Dec 29, 2019 3:41 am

Re: 300zx set up

Post by Gonzo12c » Wed Jan 15, 2020 12:01 am

Ah ok problem with that is I’m in the UK and that are in the US. I wouldn’t want to have to send it back to them every time it needed an update. Is this something I can do myself therefore?

Gonzo12c
Posts: 19
Joined: Sun Dec 29, 2019 3:41 am

Re: 300zx set up

Post by Gonzo12c » Sat Jan 18, 2020 1:33 am

I’ve gone ahead and ordered a base image programmer board. I’m struggling to find any tuner in the UK that has one therefore weighing up the cost vs shipping my ECU overseas to be down is much better plus any future updates I’ll be able to do myself. I’ll jump back on with further questions Matt once it arrives 👍

Gonzo12c
Posts: 19
Joined: Sun Dec 29, 2019 3:41 am

Re: 300zx set up

Post by Gonzo12c » Sun Feb 02, 2020 12:27 am

Hey Matt so I’ve received the programmer board now seems it’s been updated since the last PDF instructions was sent out therefore I assume the board fits this was around and you still have to solder their J1 and PGM points together?
Attachments
F93561B4-2B65-4F68-AADB-EA597DFA7D62.jpeg
F93561B4-2B65-4F68-AADB-EA597DFA7D62.jpeg (489.02 KiB) Viewed 584 times

Matt
Site Admin
Posts: 8633
Joined: Sun Jan 29, 2006 1:45 am
Location: Adelaide, Australia
Contact:

Re: 300zx set up

Post by Matt » Tue Feb 04, 2020 9:49 pm

Yes that is correct. See the Base Image Programmer documentation on our website. It covers everything. You need that PGM jumper soldered too

Gonzo12c
Posts: 19
Joined: Sun Dec 29, 2019 3:41 am

Re: 300zx set up

Post by Gonzo12c » Wed Feb 05, 2020 10:42 pm

Excellent thanks Matt. My board is a Rev 3 so didn’t need the power wire connecting. I’ve uploaded 31P0F onto it now. Having been speaking with CZP Nick said this is the one he uses as well so Is this just feature pack V1 upgrades as I don’t think I need the v2 elements?

I’ll be looking to get it back in the car soon and set things up on a base map before full tuning.

Matt
Site Admin
Posts: 8633
Joined: Sun Jan 29, 2006 1:45 am
Location: Adelaide, Australia
Contact:

Re: 300zx set up

Post by Matt » Thu Feb 06, 2020 6:20 am

There is no V2 for Z32. I will add knock reporting firmware update to V1 in future (V1a?) but once that is done and tested. Still got to write the display code and test it all

Post Reply