S13 running rich while generator is working hard

Nistune topics specific to the 6802 cpu

Moderator: Matt

tim_tub
Posts: 9
Joined: Sat May 16, 2009 7:34 pm
Location: Sweden
Contact:

S13 running rich while generator is working hard

Postby tim_tub » Tue May 16, 2017 7:24 am

Hi!

I have a wierd problem with my car.
When I start stuff that adds load on the generator (like high beam, fans in full speed, rear windscreen heater....) the engine runs rich.
I can see this both on my VEMS wbo2 and from the sound and feeling of the engine.
My AFR is "perfect" until my electrical fans start or if I start the coupe fan.
Each step on the cope fan will make the engine run a bit more rich...

Do you have any suggestions on where to start?

The battery voltage is about 13.6V acording to NisTune when the car is running rich and about 13.8V when everything is normal.

My modifications is like a Stage 3 but with bigger injectors.

Matt
Site Admin
Posts: 7649
Joined: Sun Jan 29, 2006 1:45 am
Location: Adelaide, Australia
Contact:

Re: S13 running rich while generator is working hard

Postby Matt » Thu May 18, 2017 9:44 am

Check all your grounds. Remove and clean the grounding points

ECU is not seeing the voltage drop but it must be affecting something else. Perhaps take a log and post it here (so I can see injection time, MAF voltage, TP load)

Eric
Posts: 210
Joined: Mon Jan 14, 2008 7:59 pm
Location: Holland
Contact:

Re: S13 running rich while generator is working hard

Postby Eric » Sun May 21, 2017 4:20 pm

maybe the voltage latency change variable has been set to an incorrect value..

tim_tub
Posts: 9
Joined: Sat May 16, 2009 7:34 pm
Location: Sweden
Contact:

Re: S13 running rich while generator is working hard

Postby tim_tub » Fri May 26, 2017 11:10 pm

Thanks for the tips!

I have started to check all the grounds but they are all fine so far.
I have also tested to play around a bit with voltage latency but that didn't seem to help me.

Tim2_2017-05-26_1449_26.csv
(134.79 KiB) Downloaded 10 times

Matt
Site Admin
Posts: 7649
Joined: Sun Jan 29, 2006 1:45 am
Location: Adelaide, Australia
Contact:

Re: S13 running rich while generator is working hard

Postby Matt » Mon May 29, 2017 12:17 pm

Try lowering TP min if you want to drop idle injection time

colby45
Posts: 4
Joined: Tue Jul 11, 2017 8:25 pm

Re: S13 running rich while generator is working hard

Postby colby45 » Thu Jul 27, 2017 7:32 pm

Have you ever figured it out what causes the engine to run rich?


Return to “Type 1”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests