Wideband AEM Failsafe 30-4900 connection

Anything related to the AEM brand of wideband devices.

Moderator: Matt

me1nik
Posts: 1
Joined: Fri Jun 27, 2014 12:46 pm
Location: Russia

Wideband AEM Failsafe 30-4900 connection

Postby me1nik » Thu Mar 12, 2015 12:20 pm

Hi Guys.
After a few weeks, gone to connect to the AEM Failsafe Nistune get positive results.

Thanks to Matt for the fact that yesterday completed the program in recent changes and I tested it all works well, you now post the instructions on connecting.

1.) Install com0com: http://sourceforge.net/projects/com0com/
2.) As Administrator, run this from the cmd line: "Bcdedit.exe -set TESTSIGNING ON"
3.) Restart your PC and configure com0com with these settings (check the boxes first, then hit apply; you'll see the COM ports and not CNCB ports then):
Image
- Note the two COM port #'s chosen by com0com
4.) Configure Nistune to use AEM UEGO / Boost and one of the COM ports as configured in com0com
nistune.jpg
nistune.jpg (191.82 KiB) Viewed 4390 times

5.) Install and run app
AEM_WBFS-Bridge_v0.6.zip
(124.67 KiB) Downloaded 110 times
and then choose the other COM port # Turn on debug AFR output if you'd like.
WBFSB.jpg
WBFSB.jpg (44.57 KiB) Viewed 4390 times

6.) Start up logging on Nistune, and it should just work.

Notes: The program can also be run without the need for any keyboard interaction as follows: "WBFS.exe 5" (where "5" is for COM5) or even simply "wbfs 5"

Do NOT run alongside the AEM Wideband Failsafe software as they will fight each other for USB traffic and logging will be completely wrong. This program runs stand-alone.

Matt
Site Admin
Posts: 8038
Joined: Sun Jan 29, 2006 1:45 am
Location: Adelaide, Australia
Contact:

Re: Wideband AEM Failsafe 30-4900 connection

Postby Matt » Thu Mar 12, 2015 8:52 pm

Thanks for posting the instructions!

kgriffin
Posts: 33
Joined: Fri Jan 31, 2014 2:40 am

Re: Wideband AEM Failsafe 30-4900 connection

Postby kgriffin » Sun Jun 14, 2015 10:27 am

Awesome thanks for posting this!! Quick question, are you able to record your boost in nistune with this? My AFR's are registering but not the boost, any suggestions?

Rob280z
Posts: 4
Joined: Sat Jul 08, 2017 6:41 pm
Location: California

Re: Wideband AEM Failsafe 30-4900 connection

Postby Rob280z » Thu Apr 19, 2018 3:43 pm

I am having a bit of an issue setting up my AEM 30-4900 Wideband to Nistune. I downloaded com0com and I am able to create a COM port. I also have AEM Wideband Bridge downloaded and I can see real time numbers of AFRs on this program. When I try to connect the wideband to Nistune after I have configured the COM port, the wideband page opens but reads no wideband found (see photo). I have tried using different COM ports and restarting programs but so far I have had no luck connecting the wideband to Nistune. Also I have closed all programs except Nistune and tried to connect but I still was not able to find the wideband.

Any ideas?

Thank you
Attachments
Wideband Connection 2.jpg
Wideband Connection 2.jpg (197.16 KiB) Viewed 2813 times
Wideband Connection.jpg
Wideband Connection.jpg (260.74 KiB) Viewed 2813 times

Matt
Site Admin
Posts: 8038
Joined: Sun Jan 29, 2006 1:45 am
Location: Adelaide, Australia
Contact:

Re: Wideband AEM Failsafe 30-4900 connection

Postby Matt » Thu Apr 19, 2018 6:25 pm

As per email (duplicate of this post) please make a debug log and email through

Rob280z
Posts: 4
Joined: Sat Jul 08, 2017 6:41 pm
Location: California

Re: Wideband AEM Failsafe 30-4900 connection

Postby Rob280z » Sun Apr 29, 2018 8:03 am

I found my issue, which was a very simple mistake. I needed to select COM 16 for the AEM Wideband Bridge and COM15 in the configurations tab in Nistune. Once I connected to the correct COM ports Nistune recognized my wideband.

Matt
Site Admin
Posts: 8038
Joined: Sun Jan 29, 2006 1:45 am
Location: Adelaide, Australia
Contact:

Re: Wideband AEM Failsafe 30-4900 connection

Postby Matt » Tue May 01, 2018 10:14 am

Okay excellent!

Torque
Posts: 626
Joined: Wed Jun 16, 2010 10:08 am

Re: Wideband AEM Failsafe 30-4900 connection

Postby Torque » Mon Jul 09, 2018 6:05 am

I'm just hooking in here, so are you able to log boost and afr in NT?

Thanks


Return to “AEM”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest